Космическите полети са тежко изпитание за хората. На първо място е космическата радиация, която бомбардира тялото, а след това микрогравитацията, която може да повлияе на телесните течности и налягане. Второ, налице са последиците от ограничената подвижност в затворените пространства и раздялата с приятелите и семейството, които могат да повлияят на психичното здраве.

Астронавтите са сред най-силните от най-силните. Те тренират с години, за да се справят с подобни условия, но това не им пречи да имат здравословни проблеми в космоса. Признаването на тези здравословни проблеми доведе до създаването на цял нов клон на медицината: космическо здраве, предава Vesti.bg.

Изследванията в областта на космическото здраве доведоха до нови познания за краткосрочните и дългосрочните последици от космическите полети върху почти всички системи на тялото – от сърдечносъдовата и метаболитната до опорно-двигателната и имунната.

Микрогравитацията прави „здравеопазването в космоса“ много сложно. Например, как някой може да извърши кардиопулмонална реанимация (КПР), ако човек получи сърдечен арест по време на космически полет, без да има твърда „земя“, върху която да се притисне?

На Земята човек, който се нуждае от такава първа помощ, обикновено лежи на пода. Но в Космоса всичко плава, което прави почти невъзможно да се окаже натиск и да се задейства отново сърцето. Има начини за заобикаляне на ситуацията, като се използват ремъци и други методи, но начинът, по който астронавтите извършват изкуствено дишане в космоса, е важно познание.

Тези опасения засягат не само професионалните астронавти. Човечеството е на прага на космическия туризъм. Все по-често тези, които могат да си го позволят, ще се отправят на редовни кратки пътувания в космоса без продължителна подготовка. В резултат на това обществата скоро ще се нуждаят от индустрия от космически здравни експерти, които да помагат на хората да запазят здравето си по време на космически полет.

 

 

Космически болести, донесени от Земята

В момента космическото здравеопазване продължава да се фокусира върху професионалните мисии, които могат да продължат от шест до 12 месеца. Най-често срещаните заболявания, от които страдат астронавтите по време на дългосрочни космически мисии, са свързани с отслабена или „затихналаимунна система.

Изследванията показват, че астронавтите са податливи на вирусни инфекции, а обикновено това са стари вируси, които се крият в тялото на астронавта и които той е взел със себе си в космоса.

Един от примерите е варицелата – заболяване, причинено от вид херпесен вирус, наречен варицела-зостер. Хората често се заразяват с варицела за първи път в детска възраст. Имунната система преодолява инфекцията, но вирусът остава в спящо състояние в телата, където лежи неактивен в човешкия „виром“.

Човешкият виром е съвкупност от вируси, които живеят в организма. Те включват добри вируси, известни като бактериофаги, които ни защитават, като убиват вредните бактерии. Но виромът включва и лоши вируси.

Спящите вируси могат да се активират отново в пространството по време на стрес, отчасти защото имунната система е отслабена от стреса. И ако това е варицела-зостер, който се реактивира, той може да причини херпес, който е сериозно заболяване.

Но добрата новина за астронавтите е, че тази повишена податливост към инфекции е краткосрочен проблем – той се разрешава, когато астронавтите се върнат на Земята, където имунната система се връща към нормална функция в рамките на четири до пет седмици.

 

 

Проучването проследява имунните реакции на астронавтите

Изследване, публикувано през юни 2023 г., има за цел да разбере защо и как вирусите, като например херпесът, се активират отново по време на космически полет.

Екипът от учени изследва как се е променила имунната система на астронавтите на Международната космическа станция (МКС) за период от шест месеца. Специалистите са събрали данни от имунните транскриптоми на астронавтите.

Транскриптомът регистрира всички промени, които настъпват в човешките гени. Гените и съдържащата се в тях ДНК са силно чувствителни към околната среда – те променят начина, по който се изразяват – и това позволява на организма да се адаптира към различни ситуации. Например гените, които са свързани с борбата с вирусите, се „активират“, когато имунната система трябва да спре инфекция.

В резултат на това, анализирайки имунните транскриптоми на астронавтите в различни моменти по време на мисията, екипът от специалисти успява да проследи как имунната им система е реагирала на космическия полет в продължение на шест месеца. Кръвни проби са взети в 10 така наречени „времеви точки“: 3 преди мисията, 4 по време на нея и още 3 след нея.

След това транскриптомният анализ на кръвните проби се фокусира върху гените, свързани с имунната система и най-вече с белите кръвни клетки, наречени левкоцити.

 

 

Откритието: Космическият полет променя експресията на имунните гени

Екипът установява, че шестте месеца космически полет са повлияли на 297 гена, като 100 от тях са свързани с имунните реакции.

Те казват, че най-важната констатация е, че експресията на гените, свързани с имунната функция, е променена в Космоса – наблюдава се отслабване на имунния отговор, което според изследователите позволява на спящите вируси да се активират отново и да причинят заболяване.

Тези промени изглежда са начин организмът да се справи с промените в кръвния поток, които настъпват в условията на микрогравитация.

Как космическите полети отслабват имунната система?

Изследователите все още не знаят как космическият полет отслабва имунната система, но знаят, че има комбинация от фактори, които играят роля. По думите им космическата среда е сурова за човешкия организъм – има микрогравитация, космическа радиация, стрес и изолация. Изследването показва, че белите кръвни клетки на астронавтите реагират на всички тези стресови фактори и най-вече чрез модела на генна експресия.

От всички фактори учените подозират, че микрогравитацията може да има най-голямо въздействие върху човешката имунна система.

Прочетете също и:

Как знанията за Космоса се ползват в медицината

Защо в открития космос всичко е черно

Как можем да се ориентираме в космоса

Кои са тайните на Космоса

 

Източник: Deutsche Welle, Vesti.bg