Здравно проучване, направено в Англия, показва какви са ползите от 10-минутна разходка на ден. В него са включени 15 000 души от различни страни.

„Всички изследвания показват, че най-вредно е седенето на стол продължително време или стоенето в легнало положение. Тоест при гледане на телевизия, четене или лежане на дивана с телефон в ръка”, обяснява д-р Джоб Блогет, водещ автор на изследването.

Изследването се провежда в „Института по спорт, фитнес и здраве“. Физическото натоварване трае 24 часа, като през това време се наблюдава подобряване на работата на сърцето.

„Доказано е, че заместването на 5 минути седене с разходка, леко бягане или колоездене има ползи за здравето на сърцето. Това трябва да правят хората, които работят в офис по цял ден. Затова работодателите трябва да насочат усилията си в тази посока, за да са здрави служителите им“, разказа още Джоб Блогет.

В последните години все повече офиси имат пространства, оборудвани с бягащи пътеки и тренажори. Разходката от 10-20 минути на ден води до успокояване и тонизиране на целия организъм.