Какво влияние има климатът върху коронавируса

Състоянието на времето може да ограничи разпространението му

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Според информация на световните медии климатът има значително въздействие върху разпространението на COVID-19. Едно от твърденията е, че коронавирусът е сезонна инфекция, точно както грипа, заявява Виктор Малеев – експерт по борба с опасни заразни болести в Руската академия на науките.

Промените в климата и дори всекидневното състояние на времето могат да окажат влияние върху разпространението на вируса, съобщи ученият по време на пресконференция.

По думите на експерта COVID-19 е сезонна инфекция, също както останалите респираторни заболявания, които наброяват около 200. Повечето от тях са със сезонен характер, затова тезата на специалиста, че климатът може да въздейства върху разпространението на коронавируса, е напълно приемлива.

Скорошно изследване на Китайски учени разкрива, че по-високите температури и относителната влажност влияят пряко на вируса. Те смятат, че предстоящото затопляне в северното полукълбо на Земята може да помогне на Европа и САЩ да се преборят с пандемията по-бързо и по-лесно.

Още по темата:

Как ще повлияе топлото време на коронавируса

Полезна ли е самоизолацията по време на пандемия

Спад на емисиите на азотен диоксид заради COVID-19