Извънредното положение беше приложено като мярка за защита от COVID-19. Лекари съставиха списък с полезни препоръки как да организираме времето си по време на самоизолация, така че да е от полза за здравето ни.

Специалистите смятат, че за изграждането на навици са необходими 21 дни, а две седмици са достатъчни за да приемем грижите за здравето като норма.

На първо място е важно да намираме време за упражнения и движение, ако сме в добро физическо състояние. Ако тялото се поддържа във форма, то кръвообръщението се подобрява.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Докато сме изолирани вкъщи е хубаво да не посягаме към вредните изкушения, а е по-добре да спазваме правилата за здравословно хранене. Трябва да изключим консумацията на алкохол, защото той влияе отрицателно на имунната система.

Периодът на самоизолация е подходящ за пушачите да откажат цигарите, тъй като са предразположени към заболявания на белите дробове.

Много е важно помещенията да бъдат редовно проветрявани, за да влиза свеж въздух в тях. Една от мерките за профилактика включва и почистването на подовете с влажна кърпа.

Още по темата:

Как ще повлияе топлото време на коронавируса

Храни за здрав имунитет

Повече витамин С по време на пандемия