Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature) публикува доклад за състоянието на природните забележителности по света.

Според доклада глобалното затопляне е застрашило състоянието на една трета от всичките 252 природни забележителности, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, информират световните медии.

Климатичните промени са нанесли повече щети на прирордните забележителности в сравнение с въздействието на инвазивните и екзогенни видове върху тях.

Ярък пример е състоянието на Големия бариерен риф – най-голямата структура на Земята, съставена от живи организми. Затоплянето на океана и повишаването на киселиността му са причина за избелването и смъртта на коралите. Това наложи добавянето на рифа към списъка на критично застрашените природни шедьоври.

 

В сравнение с предишния доклад на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси, публикуван през 2017 г., в настоящия е увеличен броят на природните забележителности в критичен риск – те са 94 и са с 32 повече спрямо 2017 г.

Една трета от природните забележителности са оценени като подложени на значителен риск, а 7% от тях са в критично състояние.

Пандемията от ковид-19 се е отразила негативно на 50 природни обекта от списъка на ЮНЕСКО. От една страна намалелият туристически поток се отразява добре на състоянието на естествените екосистеми, но от друга – са намалели приходите, които са важни за съхраняване на природните забележителности.

Прочетете и:

Застрашена ли е Земята от климатично бедствие

7 факта, които доказват, че сме изправени пред извънредна климатична ситуация