Според нов доклад измененията в климата поставят пред изпитание производителите на авокадо, тъй като оказват „ужасяващо“ въздействие върху този вид плодове.

Популярната храна, която е с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини, има нужда от голямо количество вода, за да се развива. Това прави растението особено уязвимо в по-горещ и по-сух климат.

Региони в страни като Бурунди, Чили, Перу, Испания, Южна Африка и Мексико отбелязват свиване на производителността заради променящите се условия, сочи доклада на благотворителната организация Christian Aid.

В документа пише още, че тези площи се очаква да намалеят с между 14 и 41% до 2050 г., в зависимост от това колко бързо се редуцират глобалните емисии.

Само едно авокадо се нуждае средно от 320 литра вода, казва Онър Елдридж, експерт по устойчиви храни и автор на „Дебата за авокадо“.

„Производството на авокадо става все по-скъпо и тези разходи вероятно ще бъдат прехвърлени на потребителя, след като цената се повиши“, предупреди експертът.

Д-р Клои Сътклиф, научен сътрудник по устойчиво градинарство в Кралското градинарско дружество, добавя, че в момента Великобритания получава по-голямата част от авокадото си от Перу и Чили, където недостигът на вода вече е голям и разширяването на производството на авокадо компрометира достъпа до вода на дребни фермери.

Christian Aid призовава правителствата да се ангажират със спешно намаляване на емисиите, да ускорят енергийния преход и да се ангажират с предоставянето на повече помощ за климата на развиващите се нации на COP29 тази година в Азербайджан.

Благотворителната организация също призовава за повече финансова подкрепа за уязвимите селскостопански общности, които разчитат на отглеждането на авокадо за прехраната си, за да могат да инвестират в мерки за смекчаване.

Професор Карол Уагстаф, декан по земеделие в университета в Рединг, коментира, че проблемът изисква „многостранно решение“.

„Трябва да възприемем различни системи за отглеждане, които не разчитат на обезлесяване и монокултурно производство – това прави авокадото уязвимо към болести, унищожава качеството на почвата и биоразнообразието и намалява наличието на вода“, допълни тя.

Прочетете също и:

Глобалното затопляне застрашава отглеждането на кафе

10 храни, които са напът да изчезнат

Кои са най-полезните плодове на Земята

 

Източник: Ивона Величкова, БТА