Плодовете са изключително важна част от храненето на човека. Те са основен източник на витамини, минерали, влакнини, органични киселини и въглехидрати, както и особено обсъжданите напоследък фитохимикали с мощно антиокислително действие върху организма.

Редовният им прием е най-сигурният начин за съхраняване на добро здраве и дълголетие. Ето и кои са най-полезните плодове на планетата:

Грейпфрут

Освен че е чудесен източник на витамини и минерали, грейпфрутът е известен със способността си да подпомага отслабването и да намалява инсулиновата резистентност. Също така е доказано, че яденето на този плод намалява нивата на холестерола и помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Ананас

Сред тропическите плодове ананасът е хранителна суперзвезда. Една чаша нарязан ананас осигурява 131% от референтния дневен прием на витамин С и 76% на манган. Плодът съдържа и бромелаин – смес от ензими с противовъзпалителни свойства.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Авокадо

За разлика от другите плодове авокадото се състои главно от полезни мазнини. В него има олеинова и мононенаситена мазнини, както и калий, фибри и магнезий.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Боровинки

Те и са особено богати на фибри, витамин С, витамин К и манган. Боровинките също имат изключително високо съдържание на антиоксиданти и са известни с мощното си въздействие върху имунната система.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Ябълки

Ябълките са сред най-популярните плодове. Те са изключително хранителни, съдържат голямо количество фибри, витамин С, калий и витамин К и също така осигуряват някои витамини от група В. Проучванията показват, че антиоксидантите в ябълките могат да подпомогнат здравето на сърцето и да намалят риска от диабет тип 2, рак и Алцхаймер.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Нар

Това е сред най-здравословните плодове. Доказано е, че нивата му на антиоксиданти са три пъти по-високи от тези в зеления чай и червеното вино. Проучванията показват, че нарът има противовъзпалително действие и може да помогне за намаляване на риска от рак.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Манго

Мангото е отличен източник на витамин С, който съдържа разтворими фибри, които могат да осигурят много ползи за здравето. Освен това има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от вируси.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Ягоди

Ягодите притежават високо съдържание на витамин С, манган, фолиева киселина и калий. В сравнение с други плодове, те имат относително нисък гликемичен индекс. Освен това са с висока антиоксидантна стойност, а консумацията им помага да се намали риска от хронично заболяване.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Лимони

Лимоните са много здравословен цитрусов плод, известен с високото си съдържание на витамин С. Те подпомагат здравето на сърцето поради своя потенциал за понижаване на кръвните липиди и кръвното налягане.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Диня

Динята е с високо съдържание на витамини А и С. Освен това е богата на някои важни антиоксиданти, включително ликопен, каротеноиди и кукурбитацин Е. От всички плодове динята е един от най-богатите на вода плод – 92%.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Прочетете и:

Билката, която регулира теглото

Лечебните костилки и семки на плодовете

Тези храни побеждават стреса

Какво трябва да съдържа лятната ни диета