"Дълга и топла есен беше в нашата страна. Обстановката у нас се следи по два начина. Първият начин е броят на хората, които се обръщат за медицинска помощ. От анализа виждаме къде се е увеличила заболяемостта. В края на годината най-много случаи има в южните области на България - Ямбол, Хасково, Бургас. Имаме около 30% по-малко болни за същия период от миналата година", обясни проф. Тодор Кантардиев в ефира на предаването "Събуди се"

По думите му вече са потвърдени 4 случая на грип.

"При една 85-годишна жена от Бургас има регистриран свински грип. В София има доказан H3 грип при двама възрастни - 64-годишен мъж и 56-годишна жена, която работи в болница", добави проф. Кантарджиев.

Епидемията сред хората започва вследствие на слаб имунитет.

"Очакваме епидемично разпространение във втората половина на януари, а пикът на грипа ще бъде през втората половина на февруари. От грипа боледуват много хора и трябва да се пазим от усложнения", съветва специалиста.

"Вече си мием ръцете и ползваме кърпички. При настъпване на грипа хората трябва да избягват здрависването, за да не се стигне до заболяване", каза проф. Кантарджиев.

Прочетете също и:

Здрав имунитет през студените месеци

Време за...грип

Да спрем вирусите – съвети за здрава имунна система