Световното първенство по лека атлетика в Катар няма да бъде запомнено с нищо спортно, нищо лекоатлетическо и нищо световно. Липсваха забележителни постижения. Не се поставиха нови рекорди. Не блеснаха нови звезди.   

Единственото, което ще се помни дълго, е убийствената жега в страната домакин. Жега, която изтощи атлетите – някои дори до припадък. Която изгони публиката от стадионите. И която свали резултатите на участниците до печални низини.   

Жега, заради която мнозина спортисти и журналисти обявиха състезанието за провал. Въпреки старанието на катарските домакини да осигурят прилични условия и въпреки инвестираните милиони в модерни разхлаждащи съоръжения.   

Нашата Ивет Лалова се държа геройски и не се оплака. Но дори и тя се отказа от участие в спринта на 100 метра. И почти между другото спомена ужасяващо тежките условия, при които са тренирали и са се състезавали атлетите в Доха.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay  

Това е най-пресният ярък пример как времето може да повлияе всяка  спортна среща на открито. Без значение дали вали като из ведро, или пък температурата навън гони 50 градуса по Целзий. И без значение от дисциплината. Преди дни атлетите в Катар се „пържеха“ от жегите и припадаха по пистите. В началото на годината пък супергигантският слалом от Световната купа по ски в Банско беше отменен поради обилен снеговалеж.   

Публиката със сигурност беше разочарована. Организаторите също. Още по-разочаровани обаче вън от съмнение са били хората, които обичат спортните залози. Защото лошото време удря директно по техния джоб и по възможността им да спечелят от своите прогнози. Как?  

Когато залагаме за определен изход от дадено състезание, впрягаме всичките си познания. Текуща спортна форма на отбора или играча. История. Победи и загуби. Състояние на противника. Тактики. Условия на мястото, където се провежда събитието...

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Рядко обаче се сещаме за времето. А то може да ни изненада. И да преобърне тотално резултата от срещата. Оттам пък да намали драстично успеваемостта на нашата прогноза. Така парите ни отиват в компаниите за залагания. Затова опитните букмейкъри и опитните играчи съветват винаги, винаги, винаги да се поинтересуваме и от прогнозата за времето, преди да решим окончателно на кого и как да заложим. На помощ в това отношение идва приложението за бранд като Бет365, което през мобилните ви телефони е на разположение 24/7 за всякаква информация около спортните залози и игри.

Например катарският зной вече ще бъде добър урок за предстоящото след 2 години световно първенство по футбол, което също ще бъде в близкоизточната държава. И ако леката атлетика има доста залагащи почитатели, то във футбола техният брой е в пъти по-голям. Още отсега те трябва да имат едно наум за тежките условия, в които ще се провеждат мачовете. Въпреки че ръководството на ФИФА реши да вземе мерки и да премести първенството през есента. Така за първи път от над 100 години Световното първенство по футбол няма да се проведе през лятото. Причината е само и единствено във времето. Средната октомврийска температура в Катар е 36 градуса. Средната през юни – 41.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Това със сигурност ще се отрази и на купона около първенството. В такива условия и публиката не се чувства добре на открито. Затова е много вероятно да отпаднат и редица забавни залози, които освежаваха обстановката около първенствата досега и вдигаха адреналина на играчите. Като например октоподът Пол.

Но пък знае ли човек... Може новата обстановка да вдъхнови букмейкърите за нови предизвикателства към феновете на залозите.

Така или иначе до световното през 2022 година има доста време. И доста спортни прояви в календара. Затова нека залагащите не забравят да проверят прогнозата за времето и nostrabet, преди да рискуват. Жегата в Катар е предвидима. Често обаче природата поднася изненади в последния момент. Пресен е споменът за проливния дъжд, който тотално разбърка програмата на тенис турнира "Уимбълдън" преди година. Мачовете бяха наблъскани по два на ден, така играчите не получиха възможност за равностойна почивка и силите им бяха неравни. Помним и множеството случаи, в които заради лошо време се променя трасето на скиорите. А това веднага се отразява на постиженията и резултатите им. 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Излишно е да споменаваме и как по-силен вятър може генерално да промени изхода от един футболен или тенис мач. И колко по-различна става играта на разкалян от дъжда терен или корт.

Христо Стоичков със сигурност пази болезнен спомен от подобно преживяване. Красивият му гол срещу австрийския „Сваровски Тирол“ през 1986 г. така и не е записан в световната футболна история, защото проливен дъжд води до предсрочно прекратяване на мача.

През 1986 г. обаче спортните залози никак не бяха на мода. А днес имат стотици хиляди фенове. Затова – следете прогнозата. Лошото време невинаги означава лош късмет. Ако си намерим правилния съветник, то може да се превърне в наш съюзник.