Заради климатичните промени през следващите 20 г. ще загинат около 70 – 90% от кораловите рифове на Земята. Това е изводът от изследването на последиците от глобалното затопляне, извършено от учени от Хавайския университет, съобщават световните медии.

Затоплянето на океанската вода влияе зле на кораловите рифове, които започват да страдат от т.нар. избелване. Опасността от избелване на коралите отдавна е предмет на научни дискусии. Има различни планове как да бъде предотвратен този процес и да бъдат възстановени засегнатите участъци.

 

В лабораторна среда бяха отгледани корали, които след това бяха присадени върху умиращи рифове в океана. Специалистите се надяваха, че новите корали ще подпомогнат по-бързото възстановяване на загиващите, но надеждите им не се оправдаха, тъй като оцеляха малък брой от присадените корали.

В рамките на сегашното изследване учените картографирали определени райони в океана, а след това направили симулации на температурата и киселинността на водата, силата на вълните, замърсяването и свръхулова на риба в тези места.

 

Така било установено, че ако хората не положат усилия за спасяването на коралите, то към 2045 г. в света ще останат малко райони, подходящи за живот на коралите.

До 2100 г. тези райони ще намалеят още повече и единствено в Червено море и в части от Калифорнийския залив ще могат да живеят корали. 

Още по темата:

Какво се случва с коралите, оцелели след избелване

Големият бариерен риф почти не се възстановява