Чаят е здравословна напитка, която може да облекчи всякакви симптоми. Повечето от нас посягат към чаша чай, когато не се чувстват добре или искат да се загреят в студен зимен ден. Но чай може да се консумира и ежедневно, за да се подобри цялостното здравословно състояние на организма. Какви са ползите от ароматната напитка – четете по-долу:

Билкови чайове

Хората, които следят фигурата си, трябва да пият билкови чайове. Гореща напитка с лайка или глухарче подпомага храносмилането и предотвратява задържането на вода в организма.

Ментовият чай, освен успокояващия си ефект, има свойството да облекчава дискомфорта в стомаха и червата. Освен това напитката намалява подуването и подобрява храносмилането.

Чаят с джинджифил има мощно противовъзпалително действие.

Истински чайове

Истинските чайове се правят от листата на растението Camellia sinensis, известно още като чаено растение. Всички останали чайове се правят от листа, корени и цветя на различни растения – билкови чайове. Те могат да се приготвят от листа, сушени плодове, цветя, подправки или билки.

Зеленият чай се счита за един от най-здравословните. Обикновено е скромно обработен и се отличава с деликатни листа, които са попарени или печени. Пиенето на зелен чай помага да се намали риска от сърдечни заболявания. Той помага за ускоряване на метаболизма и предотвратява наддаването на тегло. Tози ефект се осигурява от съдържащите се в него катехини – естествени антиоксиданти, които насърчават окисляването на мазнините, подобряват инсулиновата чувствителност и поддържат здравословен контрол на теглото.

Белият чай е най-малко преработен от истинските чайове. Листата му поддържат естествен зелен оттенък, тъй като след събирането им просто се изсушават на слънце. Той има по-малко съдържание на кофеин в сравнение с други чайове, така че можете да го пиете през целия ден. Пиенето на четири или повече чаши на ден бял чай може да предотврати появата на диабет тип 2.

Черният чай има най-високото съдържание на кофеин от всички истински чайове и може да бъде чудесен заместител на чаша кафе.

Противопоказания

Уролози съветват да не се увличате по силния чай, както и по кафето и колата – тези напитки могат да причинят камъни в бъбреците.

Чаят е източник на танини – органични химични съединения, получени от феноли, които имат антибактериални и стягащи свойства. Ако се консумират в излишък обаче, те могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Недостигът на желязо е един от най-често срещаните дефицити и ако човек има ниски нива на желязо, прекомерната консумация на чай може само да влоши това състояние. Хората, които спазват веганска или вегетарианска диета, трябва да обръщат повече внимание на количеството чай, което консумират.

Черните чайове обикновено съдържат повече кофеин, като концентрацията на това съединение е толкова по-висока, колкото по-дълго се вари чаят. Прекомерната консумация на кофеин от чай или друг източник може да предизвика тревожност и раздразнение и да увеличи стреса.

Консумацията на чай в големи количества или на празен стомах може да предизвика неприятни симптоми под формата на болки в стомаха или гадене. Повечето експерти смятат, че 3 до 4 чаши чай (710-950 мл) са безопасна доза. Ако се появят симптоми, които могат да бъдат свързани с консумацията на чай, тя трябва постепенно да се ограничи до прекратяване на нежеланите реакции.

Прочетете също:

Безбройните ползи на зеления чай

Време за... билкови чайове

7 природни начина да се отървете от болките в гърлото

Къде се произвежда най-много чай