Марсоходът „Пърсивиърънс” достигна до Марс в четвъртък вечерта. Мисията му е да търси доказателства, че на Марс е имало живот.

"Пърси", както наричат марсохода, е най-големият и сложен роувър на НАСА. Теглото му е 1 тон и се задвижва с плутоний. Насочил се е към труден за кацане терен в част от древно речно корито, където ще събере между 30 и 40 скални проби, които ще бъдат върнати на Земята от друг апарат, най-рано през 2031 г.

Кратерът, върху който се приземи "Пърси", е кръстен със славянската дума Езеро. Изследователите смятат, че в далечното минало, това е била делтата на река на Марс.

„Тази мисия е невероятна – наука, технологии и връщане на пробите обратно на Земята. Това също е част и от по-големите ни планове за проучване. Те включват разбиране на Марс и еволюцията на Марс, дали е имало живот, но също и подготовка за евентуални човешки мисии на Марс. Това е една стъпка по пътя на нашето пътуване за постигане на тази цел. И това е важна стъпка”, заяви Стив Юрчик, предава NOVA.

Половината космически апарати изпратени към Марс се разбиват при кацане, затова приземяването на „Пърсивиърънс” е изключителен успех.

Още по темата:

Трите космически мисии достигнаха Марс

Втора космическа сонда навлезе в орбитата на Марс

Знаете ли това за Марс

На Марс наистина има сеизмична активност