Испански учени са провели проучване сред 30 000 души, вследствие на което са успели да открият връзка между месеците на раждане и някои болести, пише Daily Mail.

Сезонните промени в ултравиолетовите лъчи, нивата на витамин D, вирусите и алергиите могат да повлияят на развитието на плода, обясняват специалистите.

Например, производството на витамин D в организма не е достатъчно при бебета, родени през зимните месеци, а това може да има влияние върху тяхното психическо и физическо здраве.

Според автора на изследването, проф. Хосе Антонио Кесада, проучването открива връзката между месеците на раждане и появата на 27 хронични заболявания, както и на дългосрочни здравословни проблеми, предава Edna.bg. От голямо значение е и полът на детето.

Ето възможните предразположения към различни здравословни проблеми по месеци:

Януари

Децата от мъжки пол, родени през този месец, като възрастни по-често страдат от запек, болки в долната част на гърба и язва на стомаха. Жените пък се оплакват от мигрена и са склонни към сърдечни проблеми.

Февруари

Момчетата, които са родени през февруари, по-често страдат от проблеми с щитовидната жлеза и сърцето, както и от остеоартрит. Жените също са предразположени към остеоартрит, проблеми с щитовидната жлеза, но също така и със съсирването на кръвта.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Март

Родените през този месец момчета са по-склонни към астма, катаракта, сърдечни проблеми, а жените – към ревматизъм и проблеми с храносмилането.

Април

Мъжките априлски бебета в по-късен етап от живота имат проблеми с щитовидната жлеза и са предразположени към астма, а жените – с бронхит и остеопороза.

Май

Родените през май момчета са по-податливи на депресия, астма и диабет, а жените – на хронични алергии, остеопороза и проблеми с храносмилането.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Юни

Момчета, родени през този месец, страдат по-малко от останалите от депресия и болки в кръста, но по-често имат сърдечни заболявания и хроничен бронхит в сравнение с други мъже. Сред жените, родени този месец, има 33% по-малък риск от мигрена и 35% по-малък риск от развитие на други женски проблеми с напредване на възрастта в сравнение с жените, родени през останалата част от годината. Но пък са по-предразположени към артрит, инконтиненция и ревматизъм.

Юли

Жените, родени този месец, са с 27% по-висок риск от диагностициране на високо кръвно налягане, също така те са склонни към проблеми в шията. Мъжете, родени през юли, са предразположени към астма и артрит.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Август

Децата от мъжки пол, родени този август, имат два пъти по-голям риск от астма в сравнение с децата, родени в началото на годината. Освен това те имат проблеми с щитовидната жлеза и остеопорозата. Жените са по-податливи на ревматизъм и артрит.

Септември

Мъжете, родени този месец, три пъти по-голям шанс за проблеми с щитовидната жлеза, отколкото родените през януари. Те са склонни към астма и остеопороза. Септемврийските бебета развиват най-малко хронични заболявания през целия си живот, но жените имат проблеми с щитовидната жлеза и остеопорозата.

Октомври

През този месец се раждат най-много бебета. Жените, родени този месец, по-често от други имат висок холестерол, анемия и остеопороза. Към последното склонност имат и мъжете, а също така и към проблеми с щитовидната жлеза.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ноември

Мъжете, които са родени през ноември, развиват хронични кожни проблеми, сърдечни заболявания и заболявания на щитовидната жлеза, докато жените са по-склонни към астма, хроничен бронхит и кръвни тромбове.

Декември

Жените, родени през този месец, са по-предразположени към хроничен бронхит, астма, а мъжете – към катаракта, депресия и сърдечни проблеми.

Макар данните да са от изследване, не бива да се вкопчвате в тях. Имайте предвид, че това са тенденции и предразположения и не означава, че със сигурност можете да проявите симптоми на някое от гореизброените заболявания.

Най-важното е да се стараем да поддържаме здравословен начин на живот и да бъдем щастливи, а при съмнение за здравословен проблем – задължително да посетим специалист.