Покачването на морското равнище край бреговете на САЩ се ускорява бързо според доклад на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания, съобщават местните медии. Специалистите прогнозират до 2050 г. нивото да се вдигне средно с 30,5 см. Това е равно на покачването на морското ниво през целия минал век.

Прогнозите за конкретни региони варират поради промените във височината на сушата. Някои райони от крайбрежната част на САЩ се понижават, докато други леко се издигат или възстановяват предишното си състояние.

Поради слягането на Източното крайбрежие там е възможно по-високо покачване на морското равнище от средното.

До средата на века рискът от наводнения ще нарасне драстично. Докато сега крайбрежните райони в югоизточната част на Съединените щати страдат от наводнения средно на всеки 4 – 5 години, то в бъдеще това ще става 4 – 5 пъти всяка година.

 


Ако нивото на парниковите емисии остане същото, морското ниво ще се вдигне с минимум 60 см до края на века. Настоящите и бъдещите емисии имат значение, но дори да спаднат значително, това няма да спре повишаването на морското ниво,  категорични са изводите на специалистите от агенцията.

Прочетете също и:

Глобалното затопляне влошава все повече състоянието на океаните

Покачващите се морета няма да потопят малките острови