Лековитите сили на лайката са познати от древни времена. Без значение дали ще я използваме за здраве и красота или просто под формата на чаша чай за успокоение.

Билката намира широка употреба в козметиката, тъй като влияе благоприятно на кожата и косата. Лайката е популярна със своето противовъзпалително и антисептично действие. Чаят от тази билка действа болкоуспокояващо, спазмолитично и успокояващо. Освен това е и силен природен антибиотик.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Лайката съдържа летливи масла, които в комбинация с антибактериалното действие лекуват множество здравословни проблеми. Помага както при кожни възпаления, така и при проблеми с дихателните пътища.

Ето няколко природни рецепти с лайка

При възпалено гърло

Болките и зачервеното гърло могат да бъдат излекувани чрез гаргара с лайка. За целта направете запарка на 1-2 супени лъжици от билката и 500 мл гореща вода. Необходимо е да изчакате 10 минути, след което да прецедите течността и да добавите 1 ч.л. сода бикарбонат. С тази смес си правите гаргара няколко пъти на ден.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

За инхалации

Ще ви трябва една шепа сух цвят от лайка, която да сложите във вече завряла вода. Махнете съда от котлона и застанете над него, за да дишате парите в продължение на около 10 минути. За по-добър ефект предварително покрийте главата си с хавлиена кърпа. Инхалацията ще прочисти синусите и дробовете ви.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Чай при заболявания на стомаха

Запарете за 10 минути 2 пълни чаени лъжици цвят от лайка в чаша вряла вода. Изчакайте чая да изстине малко, за да е годен за пиене. Не го подслаждайте със захар или мед. Освен стомашни проблеми, този чай лекува главоболие и безсъние.

За красиво лице

Принципът е същият, както и при инхалациите: надвесвате се над съд с вряла вода, в който сте сложили шепа цвят от лайка. Водните пари разширяват порите на лицето, а по този начин на повърхността излизат задържаните мастни секрети и замърсявания. Останете над съда 10 минути и после почистете лицето си с памучен тампон и хладка вода.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

За здрава коса

Лайката има изключително благотворно действие при сухата и изтощена коса. Измивайте я с отвара от лайка веднъж седмично. Това ще я заздрави и подхрани.

Прочетете също и:

Може ли кокосовото масло да пребори COVID-19

Това са едни от най-полезните плодове за зимата

Чудодейните антибиотици от природата