Най-здравите хора са родени през есента

Разберете защо

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Месецът, през който сме родени, въздейства на средата, в която живеем. В зависимост от сезона, всяко дете расте в различни климатични условия като температура на въздуха, слънчево греене, валежи, влажност и т.н.

Проучване на Международния журнал за спортна медицина установява, че децата, които са родени през септември, октомври или ноември, имат по-добри физически способности от тези, видели бял свят през някой от другите сезони.

Това се дължи на факта, че майките на есенните бебета са в напреднала бременност през лятото, когато слънцето доставя най-много витамин D, който засяга физическото развитие на плода. Тези деца обикновено се уморяват по-трудно, имат по-голяма сила в ръцете и по-добре развита сърдечно-респираторна дейност.

Министерството на образованието в Обединеното кралство изготви доклад, който констатира, че родените през есента се справят по-добре в училище, показват по-високи резултати на изпити и по-лесно запаметяват нова информация.

Друг факт, доказан от Чикагския университет, който събира данните на 1500 столетници, показва, че хората с рожден ден през есента имат по-голям шанс да доживеят 100-годишна възраст от всички други.

Това заключение е обяснено с тезата за сезонните инфекции, които оставят следи в човешкия организъм за цял живот. Раждайки се през есента например, детето пропуска летните вируси, които най-много допринасят за слабата имунна система.

Прочетете и:

Месецът на раждане разкрива на какви болести сме податливи

Ноември е най-депресиращият месец