Министерството на околната среда и водите, Фондация „Четири лапи“ и природозащитната организация WWF тази неделя върнаха в природата трите мечета, които бяха намерени изоставени в Родопите през юни миналата година.

През лятото на 2021 г. Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екипа на РИОСВ – Смолян стресирани, уплашени и без майка, като за кратко бяха в „Парка за мечки“ в Белица. До тази събота те са били настанени в гръцкия център „Арктурос“, в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

След обстоен преглед специалистите в „Арктурос“ установили, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. Мечетата са били транспортирани със специализирани автомобили и с подкрепата на специалисти от фондация „Четири лапи“.

Експерти от гръцка и българска страна съвместно определиха подходящо за връщане място в Национален парк „Централен Балкан“, което  отговаря напълно на необходимите характеристики. Трите мечета са със специални нашийници, чрез които експертите от WWF ще могат да осъществяват наблюдение, но ще се намесват само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение.

Експертите имат готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторно залавяне на мечетата при нужда.

Прочетете и:

Mечките у нас са намалели наполовина

Мечките в парка в Белица се събудиха от зимен сън

По случай Мечкинден WWF разказва историята на мечока Живко