По целия свят насекомите драстично намаляват, а общо 40% от видовете са застрашени от изтребване в близките десетилетия.

Според ново научно изследване причини за бързото изчезване на видове насекоми са климатичните промени, замърсяването и пестицидите.

Оказва се, че пеперудите са най-застрашени. След тях се нареждат други ценни видове като пчелите, мравките и бръмбарите, които изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците и влечугите.

Други видове пък не се влияят от тези условия и увеличават популацията си. Това са хлебарките, мухите и други.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Изчезването на насекомите ще повлияе значително на екосистемите, защото са част от хранителните вериги на много животни и влизат от части и в менюто на хората. С тях се хранят птиците, прилепите и някои от малките бозайници.

Освен всичко това, насекомите опрашват близо 75% от селскостопанските насаждения, обогатяват почвата, контролират вредителите, научихме от Darik.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Новото изследване е по-обхватно от всички предходни. То показва, че насекомите ще изчезнат заради загубата на хабитат вследствие на  земеделието, урбанизацията, обезлесяването, замърсяването и промените в климата и други биологически фактори като инвазивни видове и болести.

Прочетете също и:

Защо нищо не унищожава хлебарките

Дъжд от паяци в Бразилия

Създадена е първата ваксина за пчели