Тазгодишните пролетни наводнения в Русия са най-мащабните за последните няколко десетилетия, каза в сряда министърът на извънредните ситуации на страната Александър Куренков, цитиран от ТАСС.

„Тази година наводненията са рекордни за последните десетилетия“, заяви Куренков.

Той беше на работно посещение в Курганска област, която пострада тежко от природното бедствие.

 

 

За защита от водата в Курганска област са издигнати повече от 17 км диги. В укрепването на бреговете участват общо 4000 души – сътрудници на министерството на извънредните ситуации, общински служители, доброволци и местни жители.

Отстраняват боклук и дървета, които затлачват речните корита. Спасителите денонощно следят обстановката, използвайки дронове. Продължава евакуацията на жителите, попадащи в зоната на възможни наводнения.

„Министърът (на извънредните ситуации) увери, че спасителите ще работят, колкото е нужно, при това отбеляза необходимостта да се обединят сили“, се казва в съобщението на неговото ведомство.

 

 

В момента на територията на Русия заради пролетните наводнения са под вода 15 хиляди жилищни сгради.

През 2013 г. при подобни наводнения реките Амур и Зея в руския Далечен изток наводниха 13 хиляди домове. От придошлите води тогава пострадаха пет региона - най-силно Хабаровски край, Амурска област и Еврейският автономен окръг. Тогава площта на наводненията обаче е  по-голяма – 8 млн. кв.м., припомня ТАСС.

Прочетете и:

Заради наводнения: Близо 13 000 евакуирани в руската област Курган

Нивото на река Урал се покачи до нови рекордни стойности

Заради тежките наводнения: Русия и Казахстан евакуират над 100 000 души

 

Източник: БТА