Нов сателит ще проследява емисиите от метан в Космоса и ще посочва кои са източниците. За това информира Voice of America. Сателитът MethaneSAT е разработен от нестопанската организация "Фонд за защита на околната среда".

Метанът е един от парниковите газове, които са допринесли най-много за глобалното затопляне, на второ място след въглеродния диоксид. Най-големият източник на метан е газовата и нефтената индустрия, казват специалистите. Те посочват, че друг източник е селското стопанство.

Защитниците на животните са въодушевени от решението за изпращане на такъв сателит в Космоса. Те са на мнение, че компаниите, свързани с газовата и нефтената индустрия, трябва да плащат повече за вредни емисии.

Международната агенция по енергетика предупреждава, че до 2023 г. производството и използването на изкопаеми горива в световен мащаб ще доведе до близо 120 млн. метрични тона емисии на метан.

Организацията призова САЩ и другите големи замърсители да направят повече за намаляване на емисиите, за да се избегнат климатични катастрофи, предават от VOA.

Прочетете и:

Пет неща за парниковите газове, които всеки трябва да знае

Кое е цветето, забавящо климатичните промени и симптомите на Алцхаймер

Метанът в атмосферата е повече, отколкото се смяташе досега

 

Източник: Voice of America, NOVA