Обявиха номинациите за туристическа атракция на страната

Можете да дадете своя глас до полунощ

Министерството на туризма представя номинациите си за годишните отличия в бранша. Сред най-любопитните категории е за туристическа атракция. Там са номинирани 17 красиви кътчета от страната.

Сред тях е Узунджовската църква. Тя има пет века история. Росица Паскова от община Хасково разказва, че е построена за нуждите на Узунджовския панаир – най-големия в Османската империя, продължавал 40 дни.

„Първоначално е построен кервансарай, с джамия. В него са можели да нощуват около 2000 човека и е имало място за 1000 животни“, споделя тя за NOVA. По думите ѝ през 2007 г. при ремонт са открити арабски надписи.

„Входът е автентичен. През 1906 г. джамията е преустроена като църква, добавен е само олтарът. Новият иконостас е единственият, на който е изобразена молитва на глаголица“, пояснява Паскова.

От своя страна Йорданка Георгиева от Туристическия информационен център на Хасково призова хората да я посетят и да гласуват за нея.

Друг от обектите, които се борят за отличието, е Хисарлъкът край Кюстендил. Според уредника на РИМ – Кюстендил Мирослава Таскова крепостта е емблематична за региона и страната. "Хълмът е свещен за траките. В подножието му извират минерални извори. Крепостта е построена през IV-ти век.

Разполага се на площ от 22 000 кв.м. Стените стигат до 3 м ширина, а височината до 10 – 12 метра. Има три реставрирани кули, а общият им брой е 14“, разкрива тя.

Всеки, който желае, може да гласува ТУК. Крайният срок за участие в избора на туристически атракции е до полунощ на 22 ноември.

Прочетете и:

5 приказни места в България, които да посетите

От какво се оплакват туристите у нас

Туристи се загубиха в Рила в последните часове на 2020 г.