Ново изследване на учени от различни изследователски институти по света, обединени в инициативата World Weather Attribution, разкрива ясна връзка между глобалното затопляне и природните бедствия през тази година.

Чрез компютърни симулации и статистики учените са успели да анализират как промяната на температурите е повлияла на дъждовете от втората половина на ХIХ в. до сега. За всеки 1°C, с който се затопля планетата, въздухът може да абсорбира 7% повече вода – когато тя се освободи, говорим за екстремни валежи.

Наводненията, които опустошиха Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург през юли тази година, отнеха живота на над 200 души и причиниха щети за милиарди евро. Според авторите на проучването глобалното затопляне, дължащо се на човешката дейност, е увеличило от 1,2 до 9 пъти вероятността от екстремни климатични ситуации в тези райони на Европа. Заради климатичните промени количеството на падналия дъжд в един ден е нараснало с 3% – 19%.

Германия обяви, че ще отдели 30 млрд. евро за възстановяване на районите, пострадали от наводненията.

 

Проучването обръща внимание и на горещия купол над Канада и западните части на САЩ в края на юни – без ефекта от климатичните промени куполът от горещина не би бил възможен.

Прочетете и:

Екстремните метеорологични явления през юли