В резултат на дъжда в сряда и предстоящите валежи през следващите три дни се очакват повишения на речните нива в някои от водните басейни. За това информира Министерството на околната среда и водите, предава БТА.

Данните сочат, че по-значително покачване на водата днес е възможно в Дунавския басейн – в долните течения на основните реки западно от река Вит. В следобедните и вечерните часове на 24 и 25 ноември, в резултат на валежи от дъжд и сняг, ще има повишения на речните нива в целия басейн, уточняват от МОСВ.

По-значителни повишения са възможни във вечерните часове на 24 ноември и през нощта срещу 25 ноември във водосборите западно от река Искър.

Очакват се повишения на речните нива и в Черноморския басейн. Такива се прогнозират във водосборите на реките южно от Варна – Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска и Велека

След понижаване в четъвртък и в петък, в събота се очакват нови повишения на речните нива, които ще са по-значителни в следобедните и вечерните часове във водосборите на южночерноморските реки.

Покачване на водите ще има и в Източнобеломорския басейн през следващите дни – прогнозите са за речните нива в долните части от водосбора на Тунджа и на Арда. В резултат на валежи от дъжд и сняг в събота ще има повишения на речните нива в целия водосбор, казват още от МОСВ.

Времето в четъвртък ще е предимно облачно, на отделни места, главно преди обяд, със слаби валежи от дъжд. Вятърът ще отслабва в сутрешните часове, по-късно през деня ще се ориентира от запад-югозапад и ще започне затопляне. Преобладаващите максимални температури ще са между 7 и 12 градуса, съобщиха по-рано днес от Националния институт по метеорология и хидрология.

Още за времето:

Истинска зима се задава през уикенда

Как да се адаптираме към студа през зимата

Съвети за прането в зимните месеци