Норвегия има най-дългата брегова линия в Европа и втората по дължина в света. Не е чудно, че в скандинавската страна се консумира много риба и риболовът и развъдниците са на почит.

Наскоро във фиорда Хардангер обаче започна да „плува” нещо необичайно – блестяща метална сфера, наречена „Окото на сьомгата“. Това е произведение на изкуството, архитектурно чудо и кулинарно преживяване в едно. Сферата плава в средата на фиорда и е закотвена на дъното му, което е на почти 1000 метра дълбочина.

Сградата с форма на рибешко око е построена от датска фирма. С площ от хиляди квадратни метра, тя е проектирана да издържа вълни с до пет метра височина. Покрита е с повече от 9000 стоманени плочки, имитиращи люспи на риби. Кръглият дизайн е отразен и от вътрешността на сградата.

Изложбеното пространство се намира на три метра под водата. Фокусът в него е върху това как световната хранителна индустрия може да стане по-устойчива и ролята, която аквакултурите може да изиграят за това. Тези въпроси са отразени в менюто на ресторант „Ирис“, който отваря врати през юни 2023 г. Ръководителят му живее на близкия остров Снилствейто.

Аника Мадсен е главен готвач в заведението. Влюбва се в концепцията за устойчиво хранене, докато работи в родната си Дания. Както за всички останали, единственият начин за Аника да стигне до ресторанта е с лодка.

Мисията на „Ирис“ се върти около снабдяването с храна от местни източници. По този начин Аника може да състави устойчиво 18-степенно меню, получено директно от заобикалящото ги море и земя.

Още по темата гледайте във видеото, което е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“.

Прочетете също и:

Норвегия забранява кораби на дизелово гориво да плават край фиордите

Любопитни факти за загадъчната Норвегия

Страната на среднощното слънце