През последното десетилетие вредните емисии в глобален мащаб продължават да нарастват, като достигнаха най-високото си ниво в историята, въпреки че Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени предупреждава за това от 1990 г.

На конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в Глазгоу през 2021 г. държавите поеха различни ангажименти и обещания, но в крайна сметка не само нищо няма да се промени, а се очертава 14% увеличаване на емисиите.

Значително намаляване на използването на изкопаеми горива, увеличаване на горите и ограничаване на консумацията на месо са само част от действията, която трябва да бъдат предприети до края на десетилетието.

Дори и тогава правителствата ще трябва да положат повече усилия за засаждането на дървета и разработване на технологии, които биха могли да намалят количествата на въглероден диоксид в атмосферата, отделени след повече от век индустриална дейност.

 

Специалистите от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени представиха три доклада, в които са разгледани най-новите научни открития в сферата на климатичните промени, възможностите светът да се адаптира към тях, както и начините за ограничаване на вредните емисии.

Още по темата:

Климатичната криза е на прага ни

Отражателната способност на Земята е намаляла

Температурите у нас ще скочат до 10 години заради климатичните промени, предупреждават експерти