Американски учени, които от години изследват отразената светлина от повърхността на Земята, установяват странен факт – планетата е станала по-тъмна, съобщават световните медии.

Оказва се, че вместо да се отразява в космоса, енергията на планетата остава на повърхността ѝ – учените стигат до това заключение, тъй като от години изследват светлината, която се отразява от повърхността на Земята и пада върху Луната.

Анализирайки данните от от проучването на отразената светина и резултати от сателитни наблюдения, учените установяват, че понастоящем средното албедо на Земята е 29,5% вместо 30 – 35%. В днешно време планетата отразява около половин ват по-малко светлина на квадратен метър, отколкото в началото на века.

 


За учените ситуацията е изненадваща, тъй като приемали, че глоблното затопляне ще генерира повече облаци, чиято повърхност отразява много добро слънчевата светлина обратно в космоса. В действителност сме свидетели на обратен процес – има все по-малко облаци, които отразяват по-малко количество светлина, планетата потъмнява и се нагрява.

Според специалисти от НАСА енергийният дисбаланс на Земята се е удвоил от 2005 до 2019 г., което неминуемо ще се отрази върху климата в близко бъдеще.

Прочетете и:

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

Можем ли да охладим Земята

Температурите у нас ще скочат до 10 години заради климатичните промени, предупреждават експерти