Доклад на екологичното сдружение „За Земята“ за 2021 г. сочи, че в 19 от общо 27 избрани точки за изследване в София замърсяването на въздуха надвишава законовата норма.

От сдружението обясняват, че измерванията показват сериозно разминаване между официалните данни за замърсяването с азотен диоксид (NO2) и реалната ситуация в различни части на града.

Според тях причините за разминаване в измерванията на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) се дължат на разполагането на автоматичните измервателни станции далеч от пътното платно и в неподходящи райони на града, в несъответствие на Директивата за качество на атмосферния въздух.

По този начин системата за мониторинг на качеството на въздуха подценява обективното замърсяване с азотен диоксид.

Данните от направените от „За Земята“ измервания показват нездравословно високи нива на азотен диоксид в много точки на София, където има и висока концентрация на хора. Това са жилищни зони, райони с офис пространства и бизнес сгради, основни спирки на градския транспорт. По-високо замърсяване се наблюдава в близост до натоварени улици и булеварди.

Вдишването на въздух с висока концентрация на NO2 може да раздразни дихателните пътища. Краткотрайните излагания на високи нива могат да влошат здравословното състояние на хора с дихателни заболявания.

По-продължителното излагане на повишени концентрации на NO2 може да допринесе за развитието на астма и потенциално да увеличи чувствителността към респираторни инфекции и води дори до структурни промени в белия дроб.

Препоръките на сдружението са усилията на ИАОС и МОСВ да бъдат насочени както към ограничителни мерки, така и към такива, които стимулират алтернативите: най-вече използването на градски транспорт, споделени форми на пътуване, възможностите за активно придвижване (с велосипед или други незамърсяващи въздуха транспортни средства), както и ходенето пеша.

Наред с мерките, насочени към личната мобилност на гражданите, са нужни и такива за екологичната трансформация на бизнеси свързани с транспорт: куриерски услуги, доставки, автобусни превози, строителни и ремонтни дейности, свързани с употреба на МПС и други.

Докладът на „За Земята“ прави и други разкрития за въздуха в столицата. Разгледайте го ТУК.

Прочетете също и:

Създаването на нови гори край градовете помага в борбата с мръсния въздух

Какви са причините за мръсния въздух в София и Русе

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото