Отбелязваме Деня на спасението

Тази година събитието преминава под знака на COVID-19

Снимка: pexels Снимка: pexels

Денят на спасението се отбелязва ежегодно от 2005 г. насам, когато е създаден по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

Тази година ще се чества на 14 август в 12:00 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА). Паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот ще се почете с едноминутно мълчание, съобщават от ВМА.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците има и много полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Тази година Денят на спасението преминава под знака на заразата, която засегна милиони хора по целия свят - COVID-19. През 2020 г. към черните списъци бяха добавени имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Прочетете и:

Честваме Световния ден на медицинските сестри

Коронавирусът увеличи замърсяването на океаните

Време за ... миене на ръцете