Стартира акция срещу замърсяването на плажовете с фасове по Северното Черноморие. В инициативата се включват няколко организации от цялата страна, а доброволци ще раздават пепелници и информационни материали по плажната ивица на Варна и Езерец, предава NOVA.

Фасовете на плажовете у нас не изненадват никого от години. Но все по-често предизвикват нетърпимост у туристите.

„Повечето хора, голяма част от пушещите – когато купи и развива станиолче, хвърля на земята автоматично”, споделя Мирослав, плажуващ.

За други гледката е обичайна

Има фасове насам-натам, но не ми се струва чак толкова страшна ситуацията”, твърди Павел.

И ако за някои това не изглежда притеснително, според редица природозащитни организации цигарените угарки на пясъка представляват сериозен проблем

Именно затова този уикенд предстои мащабна информационна кампания, която да насочи вниманието на хората към замърсяването. 

Според организаторите на кампанията фасовете дори изпреварват найлоновите торбички, като най-разпространеният замърсител. Няколко организации се включват в кампанията за по-чисти плажове.

„В годините назад често пъти чистихме, правихме кампании за почистване на плажовете, но в един момент ни стана малко обидно и на нас, като членове на клуба и на доброволците към клуба. Защото в крайна сметка едни хора мърсят, а други чистят. Затова в последните години, както и тази година сме наблегнали основно на това да обърнем внимание върху проблема и да накараме хората да се замислят, когато оставят различни отпадъци и фасовете си”, заяви Дарина Иванова, председател на клуб "Приятели на морето" – Варна.

На някои от плажовете вече са поставени табели с различни послания, които да напомнят на хората за проблема. Подготвени са и информационни материали.

„Тази година са подготвени едни специални импрегнирани от по-твърда хартия пепелници, които ще бъдат раздавани на хората, за да могат те да прибират фасовете си. А от друга страна ние раздаваме и специални торбички в които да могат да прибират и друг отпадък, който генерират, докато плажуват”, посочва Иванова.

Много хора приветстват идеята да запазим морето по-чисто. Успоредно с кампанията против фасовете ще се проведе и почистване във водата, а организаторите напомнят: 

”Морето не е за една ваканция. На каквото си постелете – на това ще легнете!”

Прочетете и:

Цигарите – най-вредният замърсител на околната среда

Българското Черноморие – едно от най-замърсените с микропластмаса

Водолази почистват морското дъно около остров Света Анастасия

Стотици животни са загинали заради пластмасата в Черно море