След две седмици огнен ад в Гърция, горските пожари започват да затихват. До днес стихията отне пет човешки живота и изпепели хиляди декари гори и храсти, както и стотици домове и автомобили.

Много сериозно пострадаха градовете Влоос и Неа Анхиалос, където имаше и евакуация заради взривове във военни складове, предава NOVA.

Пожарите почти навсякъде изглеждат потушени, локализирани. Винаги е възможно те да се възобновят предвид високите температура и силния вятър. След отминалата голяма опасност вертолети продължават да пълнят вода от морето и носят вода – вероятно, за да не се получат нови пламъци.

„Отчаян съм, започваме отначало – всичко изгоря, всичко, което имахме от селскостопанското оборудване, всичките ни животни – над 150 кози и овце, храната им”, каза фермерът Панайотис Кудурис.

„Всичко бяхме изградили с наши средства, с нашия труд – моя и на децата ми. Всичко опитахме, но за съжаление това нещо беше толкова силно, толкова силно, че не можеше да се угаси, и 100 души накуп да бяхме тук, нямаше да го спрем. Изгоряха живи толкова животни, а аз нищо не успях да направя”, каза Кудурис.

Според друг жител на Неа Анхиалос големият късмет е, че всичко свърши без жертви, това е голямото щастие – че няма пострадали хора. Да, много други неща тепърва ще трябва да възстановяваме, но щом сме тук, ще сме справим.

Повече гледайте във видеото.

Прочетете също и:

Мащабни пожари вилнеят в Гърция

Екстремни горещини и силни бури в цяла Европа

В сезона на пожарите: Как да пазим природата