До края на юли страната ни ще остане в плен на горещи въздушни маси от Северна Африка. Те носят високи температури, а жегата ще е съпроводена с традиционната за такива обстановки запрашеност на атмосферата с фин пустинен пясък. Ще има периодични, краткотрайни смущения с опасни гръмотевични бури, заредени с потенциал за едри градушки.

Седмицата до 23 юли ще е гореща, с дневни температури над 30 градуса. Термометрите ще ударят стойности около и над 40 градуса през предстоящите почивни дни. Ако се запази посоката и силата на топлата вълна, можем да очакваме локални нагрявания до 43-44 градуса.

Жегата ще е най-осезаема в Дунавската равнина, централните и източните райони на Горнотракийската низина.

Във вторник предстои незначително нахлуване на по-хладен въздух, което ще създаде условия за краткотрайни летни валежи с гръмотевици на изолирани места в страната. При преминаването на нестабилен студен фронт около Илинден (четвъртък-петък) обаче, ще се развият по-мощни гръмотевични процеси.

Бурите ще са локални, краткотрайни, с резки пориви на вятъра и предпоставки за градушки. Уязвимите райони в часовете следобед и вечерта ще са най-вече централните и източните части на страната.

В последната седмица на юли времето ще остане горещо. Температурите ще се колебаят в диапазона до 36-37 градуса, а около 26-27 юли – над 40 градуса в традиционно горещите точки на България.

В същия период пикът на жегата ще е съпроводен отново с преминаване на студен фронт с потенциал за локални и краткотрайни, но мощни гръмотевични бури.

По крайбрежието до края на юли преобладаващите дневни температури ще са около и малко над 30 градуса, в края на текущата седмица – до 35-36. Край водата обаче усещането ще е за особено горещо време.

Вероятност за преминаващи краткотрайни летни гръмотевични валежи има около Илинден на 20 юли. Вълнението на морето седмица напред ще остане сравнително слабо и едва към 23 юли ще има период с по-големи вълни.

Прочетете също и:

Как да съхраним здравето си в горещините

Алкохолните напитки, които да избягваме през лятото

Съвети за оцеляване на плажа