Медиците отчитат все повече случаи на инфаркти и инсулти заради топлото време у нас. Високите температури е отразяват най-вече на възрастните, които често имат проблеми с кръвното налягане или се обезводняват.

За различните възрастови групи

По съвет на кардиолога д-р Александър Носиков възрастните не трябва да излизат навън при температури над 33 градуса. Необходимо е да търсят по-прохладни места или да използват климатик, както и да не забравят да пият много вода.

Според него за младите не се препоръчва да не се излагат на пряка слънчева светлина между 11 и 16 часа. По това време не е желателно да се употребява и алкохол. При тази възрастова група съществува риск от топлинен удар.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Специалистът предупреждава още, че децата лесно се оезводняват. Затова съветът му е родителите често да им дават вода и да ги извеждат рано сутрин или вечер.

При работа в горещините

Работата в жегите създава риск от трудови инциденти заради забавените рефлекси на работещите, предупреждават от Инспекцията по труда. Освен че намаляват работоспособността, високите температури са предпоставка за инфаркти и инсулти.

От Инспекцията напомнят на работодателите, че законът ги задължава да намалят риска при работа в такива условия, като независимо от обявения код, осигурят температура между 18 и 25 градуса в работните помещения и до 33 в някои изключения. При работа на открито, предприемането на мерки е задължително при обявени оранжеви и червени кодове.

Прочетете и:

Заради жегите: все повече сигнали за колабирали у нас

Рекордни температури в Южна България

Горещо време и риск от пожари у нас