На път сме да изпратим март с динамично време, но първоначалните прогнози за началото на април са за по-малко смущения и сравнително високи температури спрямо обичайните за тази част на годината.

Предстоящите почивни дни ще са приятно пролетни. В събота на Тодоровден ще е слънчево и тихо, с минимална облачност. Единствено в планините на Югозапад са възможни кратки и незначителни превалявания от дъжд и сняг.

След студената сутрин, дневните температури ще са между 13 и 18 градуса.

В неделя облачността ще е рехава, висока и без валежи в светлата част на денонощието. Ще духа осезаемо силен вятър от юг-югозапад, с който температурите следобед ще са от 15 до 20 градуса.

Очакват се дори до 22-23 градуса в някои обичайно топли райони като Дунавската равнина и Предбалкана.

Последната мартенска седмица ще започне с преминаването на студен атмосферен фронт. Още в неделната вечер в Северозападна, а в понеделник и в Южна и Източна България, ще има валежи от дъжд – на моменти временно интензивни. В Северозапада е възможна и гръмотевична активност с потенциал за дребна градушка.

Вятърът ще е силен и студен, с мощни пориви до 80-90 километра в час. Температурите ще паднат до интервала 8-13 градуса.

Вторник и сряда облачността ще остане динамична, но валежите ще са локални и оскъдни. Бързо ще се стопли и дневните температури ще се върнат към нивата между 15 и 20 градуса.

Валежи обаче ще има в края на работната седмица (28-29 март) с развитието на циклон в Средиземноморието. Ще се усили южният вятър, а в зависимост от траекторията на циклона валежите ще преминат над цялата страна. Ще има и гръмотевични процеси с потенциал за градушки.

Самият край на месеца (30-31 март) ще е топъл и с минимална вероятност за смущения. Такова време се очертава и в първите дни на април. Дневните температури ще вървят нагоре и в определени дни до 5-6 април можем да очакваме стойности на термометрите до 25 градуса.

Ако се запазят прогнозите, нахлуването на студен въздух може сериозно да дестабилизира атмосферата с краткотраен интензивен валеж, гръмотевици и градушки. Това е възможно да се случи през втората седмица на април.

Още за времето:

Как живеят хората в Исландия в близост до активен вулкан

Настъпи астрономическата пролет

Лунно затъмнение в края на март