Бушуващите в Амазония пожари вече унищожиха повече от 950 000 хектара от площта на Боливия, независимо от усилията на пожарникарите и преваляванията в района.

Гората Чикитано, която живеят 1871 семейства в 11 селища и 35 общности на коренното население, е унищожена на 32%

Правителството на страната нае от американско предприятие Боинг Супертанкер 747-400, който да помага в борбата с огнената стихия. По този повод министърът към президентството Хуан Рамон Кинтана сподели своето задоволство в twitter от действията на самолета, който успя да изгаси огнища в източната част на страната.

 

 

Предвижда се самолетът да бъде използван и в в района на равнината Пантанал, която се простира през Боливия, Парагвай и Бразилия.

В същото време пожарите в Бразилия и Перу стават все по-унищожителни, а размерите на унищожените площи на Амазонската гора с увеличават с несравними темпове.

Иван Дуке, президент на Колумбия, пожела да отпусне средства за спасяването на Амазония по примера на френския държавен глава Еманюел Макрон.

"Искам да отправя призив към международната общност, за да разбере, че освен думите са необходими средства и техническа подкрепа, за да опазим нашите "амазонски бели дробове", каза Дуке при посещението си в югозападния град Кали.

 

 

Бразилският президент Жаир Болсонаро Дуке съобщи, че всички тези средства ще бъдат използвани и за борба с трасграничната престъпност в района на "белите дробове на планетата", свързана с контрабандата на растения и животни, пише DarikNews.bg

Той също така добави, че армията му ще бъде разпоредена са подпомогне в борбата срещу огненото бедствие, както и Амазония да бъде охранявана, по негови думи, от "престъпни елементи".

 

 

Още по темата:

Красивата Амазония, която унищожаваме

Мащабни пожари в Амазонската джунгла