Индия отчита рекордното производство на зелена енергия, което е намалило зависимостта на страната от въглищата през май въпреки регистрирания ръст от 23,5% в търсенето на електроенергия. Това е допринесло и за увеличаване на запасите от въглища на местните електроцентрали, показа анализ на Ройтерс на официални данни на индийското правителство, предава БТА.

Увеличаването на енергията от възобновяеми източници ще доведе до смекчаване на недостига на въглища в Индия на фона на изключително бързото нарастване на търсенето на суровината, което принуди страната отново да отвори някой въглищни мини и да възобнови вноса на енергоносителя.

 

 

Делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на азиатската страна нарасна до 14,1% през май, спрямо 10,2% през април. Това се случи в резултат и на намаляващият дял на въглищата, който спадна до 72,4% в сравнение със 76,8% през миналия месец.

Въпреки това делът на въглищата за производство на енергия остава по-висок от нивата, отчетени през май 2021 г., когато въглищата възлизаха на 70,9 на сто от енергийния микс на страната.

Очаква се търсенето на електроенергия в Индия през настоящата финансовата година, приключваща през март 2023 г., да нарасне с най-бързия си темп от поне 38 години.

Прочетете и:

През април 40% от електричеството на Испания е от възобновяеми източници

Активисти на "Грийнпийс" откриха "Министерство на възобновяемата енергия"

Дания – шампионът по енергийна ефективност