Този вторник жеги от над 37 градуса удариха южните части на България. Температурите скочиха и в останалите части на страната и гонят рекорди. От Спешна помощ регистрираха скок на сигналите за топлинни удари и съветват как да се спасим от опасностите на горещините, предава NOVA.

В сряда очакваме времето да бъде дори още по-горещо. За 25 области на страната е обявен жълт код за опасни горещини. Повече прочетете ТУК.

Във вторник в Кресна температурите приближиха 40 градуса. И оплакванията от горещото време започнаха.

„Пада им рязко кръвното налягане, чувстват отпадналост, може да получат слабост в мускулите. Оттам и кръвното пада, зачервява се лицето. Има доста хора с такива оплаквания в топлините. Оказваме им първа помощ”, заяви Красимир Костов от Спешен център-Кресна.

В Гоце Делчев живакът също скочи драстично. В следобедните часове горещината беше непоносима, но въпреки това по улиците имаше хора.

„Гледаме къде е сянката, пием вода. И това е. Иначе е тежко. Тази седмица и миналата беше много горещо”, сподели един от осмелилите се да излязат навън в горещините.

В София за последните два дни над 50 души са потърсили медицинска помощ заради горещото време. Сред тях има и спешни случаи.

„93-годишна жена, която намерихме пред входа, паднала. Тя беше колабирала и при прегледа установихме, че жената е получила сърдечно-съдов инцидент с остър коронарен синдром. Затова се наложи много бърза хоспитализация и престой в болница”, заяви д-р Инна Детелинова, ЦСМП София.

Лекарите съветват хората с хронични заболявания да не спират или променят терапията си в горещите летни дни, защото това може да доведе до внезапни проблеми със здравето.

За хората, които са на плажа, се препоръчва да не прекаляват с престоя на слънце.

Предвид прогнозата за следващите дни, лекарите съветват хората с лабилно здраве да не излизат навън в най-топлите часове. На открито е препоръчително дрехите да са светли, да се носят шапки и слънчеви очила. Задължително трябва да се пият повече течности, но не и алкохол.

Прочетете също и:

9 съвета за справяне с жегата

Можем ли да охладим Земята

Заради жегите: все повече сигнали за колабирали у нас

Защо горещите вълни се наричат „тих убиец“