До края на обичайно мразовития месец февруари времето все по-настоятелно ще напомня за приближаващата пролет. В голяма част от дните дневните температури ще са доста над сезонните нива. Слънчевите периоди ще се редуват с валежи от дъжд, а високите температури ще държат снежната граница на по-голяма надморска височина.

В четвъртък облаците временно ще се увеличават, но прогнозата като цяло обещава предимно слънчево време. Максималните стойности на термометрите ще са между 12 и 17 градуса.

Предимно слънчево ще бъде времето и в петък, когато вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, а с него ще се повишат и температурите. Минималните ще бъдат над нулата, а в най-топлата част на деня ще са около и над 15 градуса. Възможни са слаби превалявания над планинските масиви от западната половина на страната.

Последните февруарски почивни дни ще са още по-топли – термометрите ще достигнат около и малко над 20 градуса. Ще духа мощен южен вятър, с особено силни пориви северно от планините.

Текущите прогнози допускат оформянето на средиземноморски циклон с валежи от дъжд в неделя, като се очаква и гръмотевична активност в Южна България.

Динамиката в Средиземноморието ще се запази и в последните календарни дни на февруари и първите на март. Дневните температури ще останат високо над обичайните, със стойности около и над 15 градуса. Метеорологичните модели посочват повишена вероятност за съществени валежи около 28-29 февруари и след това около националния празник 3 март.

Още за времето:

Правят ли кучетата разлика между деня и нощта

Климатичните промени сериозно застрашават китовете и делфините

С какви темпове се затопля Средиземно море