Може ли кучето ви да разбере дали е нощ или ден? Според DogsAndCats.bg е трудно да се каже. Това, което за нас е абсолютна константа и за което не се замисляме, всъщност може би е и нещо, за което домашните ни любимци нямат съвсем ясна представа.

Разбират ли кучетата, че навън е нощ или ден?

Хората са склонни да свързват съня с нощта, така че е логично това да бъде добър индикатор кога настъпва тя. За четириногите ни другари обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Ако наблюдавате внимателно домашния си любимец, ще установите, че той си дремва, когато пожелaе – без значение дали навън е светло, или не.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Съществува известен дебат относно това дали четириногите могат да определят времето като цяло. Той се основава на тезата, че домашните любимци безпогрешно знаят кога стопаните им ще се приберат у дома и ги чакат пред вратата на влизане. Но ако се приберете по различно време от обичайната ви рутина, четириногият ви другар може да се държи по малко по-различен начин от обикновено. Това е така, защото за кучетата всяка промяна извиква у тях известно безпокойство.

Ако погледнем на нещата в исторически план, то денят и нощта съществуват, откакто нашата планета съществува. Още през 3500 г. пр.н.е. хората са определяли времето с помощта на слънчеви часовници. Първият механичен часовник се появява около 1510 г., а стандартният начин за отчитане на времето – около 18 или 19 век.

Какво казва науката?

От научна гледна точка, логично е да се помисли, че кучетата имат способността да правят разлика между деня и нощта. В крайна сметка, четириногите имат очи и виждат. И след като могат да проследят къде отива топката, която им хвърляте, или да дадат знак, че е време за вечерята им, то би следвало да могат да различат дали навън е светло или тъмно.

Звучи разумно, но не бива да забравяме, че кучетата ни виждат много по-добре от нас на тъмно, пишат още от DogsAndCats.bg. Това означава, че мракът не възпрепятства способността им да изпълняват ежедневните си функции – нещо, което се случва при хората.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Въпреки това, способността на кучетата да „разпознават времето“ се приписва повече на обонянието им. Различни теории сочат, че кучето може да разбере колко време ви няма въз основа на рутинните ви действия, както и колко силен или слаб е ароматът ви наоколо. Ако е по-концентриран, това значи, че сте напуснали дома си скоро, а ако миризмата отслабва – че от отдавна ви няма.

Така че, може би това, че навън е светло или тъмно, действително не е толкова важно за домашните ни любимци. Всъщност, те може дори да не го забелязват. От друга страна, те познават рутината ви на ставане и лягане. Така че това може да ги ориентира по-добре кое време от деня е. Всичко това обаче, са спекулации. 

Ако искате да играете, когато навън е светло, то ще научите четириногото, че времето за игра е точно тогава. Ако му давате да хапва в определени часове всеки ден, то ще запомни и това. А ако си лягате, когато навън вече е тъмно, домашният ви любимец ще разбере, че няма нищо интересно, когато се стъмни и вероятно ще последва примера ви.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Най-доброто, което можете да направите, е просто да оставите кучето си да наблюдава вас и навиците ви. Четириногите обикновено бързо се адаптират и следват стопаните си. Без значение дали навън е ден, или е нощ.

Още за кучетата и времето:

Как времето навън влияе на кучето ни

Как да подготвим кучето си за пролетта

6 начина да помогнем на кучето ни да се охлади в жегата