Есента е сезонът, в който имунитетът ни отслабва и междувременно ни атакуват всякакви вируси и бактерии. Сезонните храни са чудесни, ако искаме да подсилим нашата имунна система:

Червени боровинки

Червените боровинки са вкусни, сочни и здравословни плодове, чийто сезон е именно есента. Те са нискокалорични и са пълни с полезните за сърцето антиоксиданти – антоцианини. Използват се за лечение на проблеми на пикочните пътища, като имуностимулатор и като превенция на заболявания на устната кухина. Значително намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и укрепват нервната система.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Мед

Медът притежава куп полезни свойства. Има високо съдържание на антиоксиданти, които могат намаляват риска от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Има антибактериални свойства, които стимулират имунната система. Дава на тялото голям прилив на енергия, тъй като е източник на въглехидрати. Медът съдържа и няколко пробиотични бактерии.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Тиква

Тиквата е типично есенна храна съдържа с бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Дори нейните семки са богати на хранителни вещества и са добър източник на цинк и Омега-3 мастни киселини. Освен това тиквата овлажнява и подхранва кожата, подготвяйки я за студеното време.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Печени ябълки

Ябълките са източник на витамините А, В, Е, С, натрий, йод, мед, фосфор, калий. При термична обработка голяма част от тях се запазват, но печените ябълки изгубват своята киселинност. Така те са полезни за хора, страдащи от стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания. Имат благоприятно въздействие върху работата на бъбреците и са страхотни за нормализиране на кръвното налягане.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Джинджифил

Джинджифилът има високо съдържание на калий, манган, минерали, смоли, полизахариди, флавоноиди и етерично масло, на което се дължи лютивият му вкус. С него се лекува кашлица, настинка, налепи по гърлото и действа като противовъзпалително средство. Помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип, защото изчиства дихателните пътища.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Канела

Канелата се използва за лечение на простуда, кашлица. Тя помага за регулиране на кръвната захар, намалява холестерола, подобрява когнитивните функции и подобрява храносмилането. Сместа от мед и канела е отлично средство и за укрепване на имунната система и премахване на умората.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Прочетете също и:

Лечебните костилки и семки на плодовете

Кестените подобряват качеството на съня и не само

Билката, която сваля напрежението и намалява стреса

Времето през ноември: от -5 до +25 градуса