Средиземноморски циклон носи дъжд и застудяване у нас

Очакват се снеговалежи през новата седмица

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В следващите дни времето в почти цяла Югоизточна Европа ще се определя от средиземноморски циклон. В момента неговият център е над Италия и Адриатическо море, но бавно се придвижва на изток-североизток.

В събота от рано сутринта ще започнат валежи от дъжд в равнините и сняг в планините – първо в Югозападна България, а по-късно и в останалите райони на страната.

Значителни количества се очакват в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Там количествата валеж за денонощието ще достигнат 50-60 литра на квадратен метър.

В планинските масиви ще се натрупа нова снежна покривка. Вятърът ще е с опасно силни пориви – в най-южните части на страната със скорост над 100 км/ч.

Следобед термометрите ще се колебаят между 4-5 градуса на запад до 15-16 на изток.

През нощта срещу неделя в Източна България валежите временно ще намалеят и ще спрат. На запад вятърът ще се обърне от северозапад, с което температурите ще паднат с условия за снеговалеж.

В районите на изток в неделя следобед ще превали дъжд, тук-там с гръмотевична активност. В хода на деня вятърът ще отслабва. Температурите ще бъдат в сходни граници като стойностите в събота.

Започналото застудяване постепенно ще обхване повече области на изток. През нощта срещу понеделник ще превали сняг и в източните райони. Дневните температури ще се понижат осезаемо и ще са в интервала от минус 1-2 до към 5-6 градуса.

Около сряда-четвъртък валежите ще са предимно от слаб сняг, но ще са на изолирани места с тенденция облаците за кратко да се разкъсват и да се показва и слънцето. Сутрините ще са особено студени с температури в някои райони до минус 6-7 градуса.

Към края на следващата седмица прогнозите са за преминаване на студен атмосферен фронт с понижение на температурите и снеговалежи.

Още за времето:

Какво ще е времето през декември

Как да се справим със сезонната депресия

Вадете топлите пуловери, идва студ