Сушата може да причини недостиг на пармезан, предупреждават учени

Средиземноморският регион в момента е една от горещите точки на климатичната криза

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от световните медии. Причината е, че количеството на водата в река По, която захранва 30% от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене.

Според Масимилиано Фацини, ръководител на отдела за климатични рискове към Италианското дружество по геоекология, недостигът на вода в речния басейн е 45-70%. Специалистът обяснява, че По се захранва от снега в Алпите и от дъждовете през пролетта. От май тази година обаче валежите са малко, така че хората, които живеят и работят благодарение на реката, са изложени на риск.

По думите му ситуацията е критична и може само да продължи да се влошава.

 

 

Експертът съобщава, че водата на По е необходима за отглеждането на млекодайни крави. Обикновено кравите дават по 30 литра мляко на ден, за да се произведе истинско Пармиджано-Реджано – за целта всяко животно трябва да консумира 100-150 литра вода.

Влагата е необходима и за отглеждането на сочен фураж за стадата. Недостигът на вода в река По заплашва да доведе до закриване на земеделски стопанства.

Според учените средиземноморският регион е една от горещите точки на климатичната криза. Прогнозите са, че температурите там ще бъдат с 20-50% по-високи от средните за света, а сушите ще се увеличат до средата на века.

Още по темата:

В Италия: извънредно положение до 31 декември заради сушата

Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени

Температурите у нас ще скочат до 10 години заради климатичните промени, предупреждават експерти

 

Източник: БТА