Настоящата есен е по-топла от обичайното, но въпреки това трябва да се подготвим за предстоящите студени дни, когато имунитетът ни започва да отслабва. Според лекари и диетолози един от най-добрите помощници е куркумата, пише NOVA.

През зимата чаят от куркума е препоръчително да се пие всекидневно, тъй като подправката увеличава защитните функции на тялото, които могат да бъдат отслабени допълнително от хронични заболявания. Тази напитка би била особено полезна за възрастните хора, които са изложени на по-голям риск от заразяване със сезонните грипни щамове и COVID-19.

Чаят от куркума действа като натурален имуностимулатор. Тя е прекрасен инструмент за предпазване от инфекции през студените месеци. Освен под формата на чай куркумата може да се добавя към всякакви ястия и дори сладкиши. Продават я и в аптеките под формата на капсули.

Лекари съобщават, че чаят от куркума е отличен при възпаления, чернодробни заболявания, подпомага перисталтиката и облекчава респираторните заболявания.

Ето ви една рецепта за вкусна топла напитка с куркума:

В чаена чаша мляко (можете да използвате бадемово, кокосово или овесено мляко), добавете 1 чаена лъжичка мед и същото количество куркума. Разбъркайте добре и го изпийте топло.

Прочетете също и:

Кои есенни храни помагат за имунитет за зимата

Какви плодове да ядем през октомври