Ежедневният прием на плодове е изключително важен за здравето ни. Доказано е, че най-добре е да се консумират сезонни плодове, тъй като се усвояват по-лесно от организма. Ето кои са най-подходящите за месец октомври.

Нар

Наровете са сред най-здравословните плодове на Земята. Те съдържат редица вещества, които са несравними с други храни. Проучвания показват, че наровете имат много ползи за организма заради виското съдържание на витамини и минерали, които помагат за намаляване на риска от рак на гърдата, артрит, сърдечен удар и други заболявания.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Банани

Не е случайно, че бананите са една от най-широко употребяваните храни в света. Приемът им спомага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на рисковете от рак и астма. Подходящи са за консумация, както през есента, така и през цялата зима.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Смокини

Смокините са богати на минерали, сред които калий, калций, магнезий, желязо и мед. освен това са много добър източник на антиоксидантните витамини А, Е и К, които допринасят за здравето и красивия външния вид.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ябълки

Тези плодове са с висока наситеност на важни антиоксиданти, флаваноиди и диетични фибри. Те препазват от рак, хипертония, диабет и сърдечни заболявания и са актуални през цялата година.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ананас

Ананасите са тропически плодове, също богати на витамини, ензими и антиоксиданти. Те подсилват имунната система (точно преди най-студените месеци), допринасят за изграждането на здрави кости и се борят с нарушеното храносмилане. Също така, въпреки сладостта си, ананасите са с ниско съдържание на калории.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Прочетете и:

Кои есенни храни помагат за имунитет за зимата

Кестените премахват лошата енергия

Кои са най-важните витамини за есента