В края на ноември и началото на декември ще има резки промени в температурите – от усещане за зима в първите дни на настоящата седмица до пролетни показания на термометрите с приближаването на почивни дни. Това съобщи синоптикът на NOVA Николай Василковски.

В понеделник призори облачността ще е по-значителна около планините в ранните часове, но тенденцията е тя да се разкъсва, с превес на слънчево време по-късно. Ще духа вятър, с по-силни пориви в Стара планина, Предбалкана и Лудогорието.

Температурите призори ще бъдат до минус 7 – минус 8 градуса в котловините на запад, а следобед – от 0 до 5-6 градуса.

Във вторник и сряда до обяд ще има нова валежна обстановка покрай преминаването на пореден циклон. Преобладаващите валежи ще са от дъжд в равнинната част на страната и сняг – по планините. В сряда още около обяд процесите ще са приключили, с изгледи облаците да се разкъсват и намаляват.

След мразовита сутрин, в четвъртък ще започне затопляне. Така в първите дни на декември дневните температури ще са между 12 и 17 градуса, а в обичайно топлите райони ще скочат и до 20 градуса.

С голяма вероятност преди Никулден ще се оформи пореден циклон в Средиземноморието. 2, 3 и 4 декември ще са дните с валежи. На този етап предварителните прогнози са за дъжд, който с понижаването на температурите в неделя срещу понеделник, ще преминава в сняг, с локални интензивни извалявания.

След тази динамична обстановка времето ще е по-спокойно, без съществени валежи, но ще остане студено, с дневни температури от нула до 7-8 градуса. Затопляне се очаква около 10 декември.

Още за времето:

Студът взе жертва в Казанлък

Истинска зима: Каква е ситуацията в страната

Как да се адаптираме към студа през зимата