С настъпването на пролетта все повече хора започват да се оплакват от характерната за сезона умора. Ето някои полезни храни, които ще ни помогнат да я преборим.

Маруля

Марулята е богата на витамините А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк. При редовна консумация зарежда организма с фибри и целулоза, които подобряват храносмилането.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Коприва

Копривата също има голямо съдържание на витамини и минерали, които повдигат общия тонус, подсилват имунитета и лекуват ставни проблеми.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Глухарче

Листата на това растение притежават свойството да пречистват черния дроб и жлъчката. Освен това, консумацията им подобрява обмяната на веществата дори при затлъстяване и диабет. Листата на глухарчето имат горчив вкус, който върви добре с други пролетни зеленчуци.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Спанак

Листата на спанака са едни от най-добрите източници на желязо, което играе ключова роля в процеса на пренос на кислород в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Репички

Репичките имат ниско съдържание на калории и въглехидрати, но пък има големи количества фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според изследвания консумацията на кореноплодни зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay