Първият енергийно автономен остров в Средиземно море вече е факт, съобщава economic.bg. През 2022 г. малкият гръцки остров Тилос завърши своя проект „S4S: Съхранение за устойчивост, интелигентна мрежа, решения и сигурност”. Преди това прекъсванията на електричеството били нещо обичайно, става ясно в предаването „Бизнесът“ по NOVA NEWS.

Разработена от една от водещите компании за възобновяема енергия в Гърция, новата система за зелена енергия комбинира слънчево и вятърно производство, заедно със съхранение на батерии, за да осигури почти всички нужди от електричество на острова.

Това позволи на Тилос да сложи край на зависимостта си от петрола и външното електроснабдяване, подобри енергийната сигурност и доведе до автономия за 500-те постоянно пребиваващи там жители.

Преходът на Тилос към възобновяема енергия е постигнат чрез инсталирането на 800 kW вятърна турбина и 592 фотоволтаични панела с номинална мощност от 270 Wp всеки. Част от новата система са и осем инвертора с номинална мощност 20 kW и две батерии с номинална мощност от 1.4 MWh всяка.

Прочетете също и:

Парламентът прие законопроект за изграждане на ВЕЦ-ове в Черно море

„Зелената” енергия на две европейски страни – с над 50% дял

Къщи в Северозапада вече са снабдени с фотоволтаици