Следващите 20 г. са критични за оцеляването на африканските ледници, тъй като Африка се затопля с много по-бързи темпове от останалата част на света. Доклад на Световната метеорологична организация (СМО), цитиран от информационните агенции, обрисува нерадостна картина.

Понастоящем само на три места в Африка има ледници: планината Кения в едноименната държва, планините Рувензори в Уганда и Килиманджаро в Танзания. Размерите на тези ледници не са големи, но те имат важно значение за туризма и науката.

Според доклада на СМО, ако темповете на топене на тези ледници се задържат, каквито са в момента, то около 2040 г. те няма да съществуват. Първо ще се стопи ледникът в Кения, след него и останалите два.

 


Когато това стане факт, можем да се говори за необратима промяна на земната система, е заключението на учените. Факт е, че в Африка периодът от 1991 до 2020 г. е бил по-топъл от предходните 30 г., когато пък температурите са били по-високи от средните за времето от 1931 до 1960 г.

Темповете, с които се повишават нивата на Индийския и на Атлантическия океан край африканското крайбрежие, също надвишават средните за света.

Според прогнозите на учените до 2030 г. близо 118 млн. души от Африка, които живеят с по по-малко от 1,9 щатски долара на ден, ще бъдат изправени пред суша, наводнения и екстремни горещини.

Прочетете и:

Снежната покривка на Алпите се задържа все по-кратко

Ледниците стават все по-нестабилни

Ледниците в Нова Зеландия се топят ускорено