Редовната консумация на извара може да бъде полезна в борбата с есенната депресия и да повиши потентността, твърди световноизвестният гастроентеролог Алексей Буеверов, съобщават от Vesti.bg.

Изварата е богата на хранителни вещества, протеини и мазнини и в по-малка степен на въглехидрати. Според проучвания при редовна консумация на извара се повишава настроението и човек лесно може да преодолее есенната депресия.

Продуктът е изключително богат на микроелементи – калций, магнезий, цинк, което помага не само за заздравяване на костната тъкан, но и на мъжката потентност.

Тъй като изварата е висококалоричен продукт, е добре да не се ядат повече от 200 грама на ден, като маслеността е препоръчително да бъде между 5% и 9%. От обезмаслените млечни продукти вредата е по-голяма от ползата, подчертава Буеверов.

Това е така, защото на първо място, организмът не получава достатъчно количество мазнини и започва да ги отделя сам. На второ място, продуктите с ниско съдържание на мазнини са по-безвкусни и производителят добавя към тях захар и подсладители, което увеличава съдържанието им на калории.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Изварата с ниско съдържание на мазнини се препоръчва при затлъстяване, чернодробни заболявания, атеросклероза, хипертония, инфаркт на миокарда.

Изварата е особено необходим продукт за бременни жени и малки деца. Възрастните хора губят костна сила и следователно трябва да включват храна с ниско съдържание на мазнини в диетата си.

Има няколко мнения относно ползите от изварата с ниско съдържание на мазнини. Диетолозите казват, че можете да спазвате диета с извара и да ядете продукта с ниско съдържание на мазнини за не повече от 10 дни. Такава извара не може да бъде източник на калций за организма.

От гледна точка на диетолозите 9% извара се счита за най-полезна, тъй като съдържанието на калций и мазнини в нея е идеално балансирано, което я прави лесна за усвояване от организма.

Можете да ядете от 100 до 300 грама извара на ден. За подобряване на вкуса може да се добави към изварата мед, конфитюр, захар, плодове, ядки, сушени плодове.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Мазнините и протеините от изварата се усвояват сравнително бързо и пълноценно от тялото. Според някои мнения суспензията от извара се усвоява от човешкото тяло по-бързо от яйчния албумин.

Няколко научни изследвания показват, че редовната консумация на извара може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата.

Имайте предвид, че срокът на годност на натурална извара не надвишава 3 дни. Следвайте практичните съвети за умно и пълноценно хранене, комбинирайте извара с други съставки и подобрете здравето си с удоволствие.

Прочетете също и:

С тези храни ще си набавите витамин В12

10 храни за перфектно здраве през есента

Храни с виолетов цвят за по-добро здраве през есента