За първи път четирима известни турски сеизмолози издадоха общо предупреждение за опастност от силно земетресение в района на Хакяри, научаваме от Meteo Balkans. Професорите Ахмет Йовгюн Ерджан, Окан Тюйсюз, Наджи Гьорюр и Доган Перинмек заявиха, че земетресение с магнитуд 7 ще се случи в Хакяри.

След първата годишнина от опустошителните земетресения с център Кахраманмараш, които разлюляха страната на 6 февруари 2023 г., множество трусове продължават да се случват в Турция.

В понеделник сутринта гражданите бяха стреснати и излязоха в снега по улиците, подплашени от поредица от 4 земетресения в рамките на половин час. Най-силното е било с магнитуд 4,4 по Рихтер, отчетено в район Юксекова на окръг Хакари, в Югоизточна Турция.

Отскоро сеизмичната активност в Турция е засилена. На 2 февруари отново в Хакяри беше отчетно земетресение от 4,4 по Рихтер.

На 31 декември отново в Юксекова, окръг Хакяри серия от силни трусове с магнитуд 4,4, 3,5 и 4,5 по Рихтер разлюля района в интервал от половин час.

Сеизмологът проф. д-р Ахмет Йовгюн Ерджан направи публикация в социалните мрежи, като подчерта, че очаква мощно земетресение в района: „Четирима сеизмолози, включително и аз, се съгласихме за първи път, че се очаква земетресение около 7 по Рихтер в района на Хакяри, в Югоизточна Турция. Ето защо Градската трансформация на Хаккари трябва да бъде ускорена с приоритет към най-рисковите сгради в областта“.

Още по темата:

В Турция има много повече разломни линии от установените досега, твърди геолог

Кой е невидимият „убиец” след опустошителните трусове в Турция

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия вече са над 50 000

Най-смъртоносните земетресения през 21 век