В колумбийския град Меделин завърши световна конференция под егидата на Междуправителствената платформа за биоразнообразие и за екосистемни услуги. В нея взеха участие експерти и ръководители на 128 държави.

В течение на 3 предходни години експертите са анализирали  данните от 10 000 научни публикации. На срещата е представен заключителен доклад, от който става ясно, че почвите по света са в критично състояние. В резултат на човешката дейност, замърсяването на околната среда и разрастването на градската среда са изгубени 87% от влажните зони, обработваемите площи непрекъснато намаляват, а малкото останали са зле поддържани или свръхексплоатирани.

Учените предупрежават, че увреждането на почвите на планетата и невъзможността на хората да се прехранват ще отключи миграцията на поне 50 милиона души до 2050 г. , а ако не бъдат предприети спешни мерки, цифрата ще нарасне до 700 милиона.

В момента 40% от населениеот по света страда от нарушените функции на почвите поради неустойчиви селскостопански дейности.